MENU

Karbanátky z červené čočky a žampionů, polenta s opečeným celerem a zeleninou, dip z mandlí a tofu, křehké čerstvé zelí s rajčátky a balzamikovou zálivkou

 decoding
3. 4. 2021

Žádaný recept na karbanátky je tu! O Velikonocích nevaříme, víme ale, že se mezi vámi najdou nadšení kuchaři, co si rádi Baví misku připraví i doma. Tak pojďme na to!

SUROVINY (na 700g porci)

Balzamikový ocet5 g
Celer bulva50 g
Cibule červená30 g
Červená čočka50 g
Česnek2 g
Fenykl sušený0,5 g
Hořčice dijonská5 g
Jarní cibulka20 g
Kopr5 g
Kukuřice zrno50 g
Mandle natural10 g
Mladé zelí80 g
Olej20 g
Olivový olej10 g
Paprika červená/kapie20 g
Polenta70 g
Rajčata keříková20 g
Rýžová mouka celozrnná20 g
Sójové mléko100 g
Strouhanka kukuřičná10 g
Tofu natural20 g
Třtinový cukr10 g
Tymián sušený1 g
Umeocet/citrónová šťáva2 g
Uzená paprika sladká2 g
Vlašské ořechy10 g
Žampiony50 g

POSTUP

KARBANÁTKY

Čočku vsypeme do dvou dílů vroucí vody a vaříme po dobu 30 minut. Nejlépe v konvektomatu opražíme 10-15 minut na 150°C  vlašské ořechy. Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou červenou cibuli, jarní cibulku, fenykl a česnek. Přidáme houby a pokračujeme v restování. Nakonec přidáme tymián a uzenou papriku. Do nádoby robotu dáme čočku, opražené ořechy, restovanou zeleninu, rýžovou mouku. Pokud nemáme robota k dispozici, mícháme ručně. Ze vzniklé hmoty tvarujeme placičky, které obalujeme ve strouhance. Placičky dáme na plech, postříkáme olejem ve spreji a pečeme na 160°C 20-30 minut.

POLENTA S OPEČENÝM CELEREM

Kukuřici napaříme a rozmixujeme v sójovém mléku. Přidáme polentu. Pak polentu rozdělíme do vymazaných plechů, přidáme dva díly vody a osolíme. Celer promneme s olivovým olejem, solí a trochou pepře a posypeme polentu. Pečeme to zaklopené 50 minut na 140°C.

DIP Z MANDLÍ A TOFU

Už se pomalu blížíme do finishe. Mandle namočíme přes noc. Do nádoby stolního mixéru dáme namočené mandle, tofu, hořčici, olej, vodu, umeocet/citrónovou šťávu, sůl a třtinový cukr. Umixujeme do hladka. Do hotového dresinku zamícháme nasekaný kopr.

SALÁT

Tak a nyní ta nejjednodušší část. Nadrobno nakrájené zelí prolijeme vroucí vodou a scedíme. Promícháme s nakrájenými rajčátky, červenou paprikou, s trochou třtinového cukru, solí a balzamikového octa, olivového oleje a necháme alespoň 30 minut odležet.

A MŮŽETE SERVÍROVAT!

Vše naservírujete do misky či na talíř a můžete se do toho pustit. Přejeme dobrou chuť a ať vás to Baví!

TABULKA NUTRIČNÍCH HODNOT

Tabulka výživyGramyProcenta*
Celkové pokrytí denní potřeby živin(%)**58
Kalorie celkem 948(kcal)
Bílkoviny 3052
Sacharidy 118 
– z toho jednoduché cukry 19
– z toho vláknina2154
Tuky 4366
– z toho nasycené tuky 4
Železo139
Vápník 28
Draslík 37
Zinek 35
Vitamín A 82
Vitamíny skupiny B52
Vitamín C 88
Vitamín E 55
Vitamín K147
Kyselina listová87
Poměr mastných kyselin Omega 3 : Omega 6                        1:3
« Veganské Vánoce jinak: Houbový kubaNudle s cibulkou a pohankou, omáčka z žampionů, čočka Beluga a restovaná karotka s pomerančovou kůrou »
lžička