Přemýšlíte nad alternativou ke kapru, která by se dostatečně vyjímala na štědrovečerní tabuli? Houbový kuba je taková česká klasika, která už dlouho patří k Vánocům. Co takhle ho tentokrát zkusit trochu jinak? Náš šéfkuchař si pro vás připravil speciální recept na Houbového kubu. Je jednoduchý na přípravu a oslníte jím nejednoho strávníka. Tak hurá do toho!
Suroviny
S uvedeným množstvím uvaříte 4 porce.
Rostlinné máslo (např. Alsan) | 30g (2 polévkové lžíce) |
Černá čočka Beluga | 300g |
Sušené lesní houby | 100g |
Bílá cibule | 200g (1,5 ks) |
Česnek | 50g (3 stroužky) |
Majoránka | 1,5 lžičky |
Bílé žampiony | 2 ks |
Sůl na dochucení | |
Pepř na dochucení | |
Špetka kmínu | |
Čerstvá petržel |
Postup
Začneme jednoduše. Sušené houby dáme společně s litrem vody do hrnce a pozvolna přivedeme k varu.
Dále necháme v hrnci či velké pánvi rozpustit první půlku rostlinného másla a zpěníme na něm nakrájenou cibulku se špetkou soli. K cibuli přidáme najemno nakrájený česnek, kmín a po další minutě zasypeme čočkou, promícháme a přilejeme naběračku houbového vývaru. Dle chuti přidáme majoránku.
Vaříme dál a po vstřebání většiny vody přidáme další naběračku vývaru. Čočku vaříme podobně jako rizoto, za postupného přilévání vývaru mícháme do úplného změknutí. Čočku během vaření ochutnáváme, po zhruba 10 minutách varu vylovíme houby z vývaru, propláchneme studenou vodou, nakrájíme najemno a poté přidáme zpět do čočky.
Když se čočka přibližuje al dente, snažíme se vyvařit zbytek vody. Přidáme druhou lžíci másla, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme s čepičkou z čerstvé petrželky a tenoučkými plátky žampionů. Přejeme dobrou chuť, hezké svátky a ať vás to Baví!